henkover

Alla inlägg den 15 juli 2012

Av Henrik Söderberg - 15 juli 2012 19:31

  Detta är drinkensom har sin historia långt tillbaka till 1900-talets bygynnande sekel, där en vis Ernest Hemingway förmodas ha besökt baren La Bodeguita del Medio i Havanna och beställt en egenkomponerad favoritdrink han kallade Mojito. Drinken marknadsförde han senare i sina böcker och är numera Kubas nationaldrink.


Drinken har en stor trend att blandas på massor av olika sätt. Men huvudsaken är väl den att man använder orginalreceptet, med dess ingridienser. Hur man sedan tillagar den får bero på tycke och smak. Om man vill ha myntan i botten, längst upp eller längst hela glaset för exempel. Här nedan följer orginalvarianten:


Ingridienser 1 person:

1 Highbollglas

4 - 6 cl Havana Club Añejo 3 Años (Funkar annars med annan ljus rom)
2 cl Limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk Strösocker (eller ett par msk sockerlag)
Cirka 6 -10 myntablad beroende på storleken

Iskuber

Sodavatten

Iskuber


Tillvägagångssätt:

tillsätt limejuicen, och socker i glaset. Rör sedan om tills sockret löser sig. Lägg därefter i myntan och mal försiktigt alltsammans med en muddler. Tillsätt romen, och därefter is nästan till toppen, avsluta därefter med en skvätt sodavatten och garnera med mynta.


En mycket god drink som får alla mina fempoängare!



Här nedan kommer en demonstration av en variation på drinken:



Av Henrik Söderberg - 15 juli 2012 13:50

 


Här ser vi en drink som idag kanske är den allra populäraste, eller åtminstonde den mest vanliga. Den bygger på rellativt simpla ingridienser så som rom och cola. Romen kan vara både ljus eller mörk. Drinken spetsas sedan med lime och is och är väl det som gör att den skiljer sig från groggen.


Drinken är detsamma som en rom och cola, som den för vanlighetens skull benämns i folkmun. Förmodligen har det namnet kommits till senare. Men det genuina namnet är alltså Cuba Libre som bär på historien om kaptenen som beställer en rom med cola, is och lime på en bar i Old Havanna i Kuba under spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet.


En grupp soldater uppmärksammar beställningen, blir intresserade över den nykomponerade drinken och den kommer sedan att fylla glasen precis efter att kriget upphörts och Kuba befriats. Man utbrister "Por Cuba Libre" i en skål, och drinken får sin födelse.


Ingridienser 1 person:

Highbollglas

6cl Rom

15cl Coca Cola

2 Limeklyftor

Iskuber till ett fullt glas


Tillvägagångssätt:

Fyll nätt och jämt ett highbollglas med iskuber, lägg på romen och colan. Pressa sedan ena limeklyftan i glaset och använd den andra som garnityr på glaskanten. Blanda sedan drinken med förslagsvis en drinkpinne.

Välj själv om du vill stoppa ned den pressade limeklyftan i glaset, och om du vill ha kvar drinkpinnen



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards